Anghinarea

Anghinarea (Cynara scolymus)

Anghinarea este o plantã ierboasã de origine mediteraneanã, la noi cultivându-se mai ales în regiunile din sudul ţãrii. În primul an se dezvoltã frunze lungi de pânã la 1 m şi late de 30 cm, cu margini crestate, de culoare albicioasã, cu peri deşi.

Fiind sensibilã la temperaturi scãzute, pe timpul iernii trebuie protejatã de frig prin acoperire cu frunze sau paie. În al doilea an, dintre tulpinile înalte apar şi flori mari de culoare violacee şi formã globuloasã.

În scop terapeutic se utilizează frunzele de anghinare, care au gust amar şi se recolteazã de 3-4 ori pe an, dupã maturizare, încã din primul an, în lunile iunie-septembrie.

Anghinarea se folosește în gastronomie, în terapii, dar poate fi întâlnită și ca plantă ornamentală. Bulbul florii se folosește cu un succes aparte în Spania și Italia în gastronomie. În Sicilia există chiar o sărbătoare închinată anghinării când se mănâncă doar preparate cu anghinare de ordinul zecilor. În Spania, mai ales în regiunea Navarra, perioada recoltării bulbului de anghinare și a altor verdețuri ale aceluiași anotimp se consideră sărbătoare a regiunii de Navarra, iar toate mâncărurile preparate în restaurante și în casele din Navarra se fac cu respectivele verdețuri, printre care anghinarea este un ingredient principal.


Anghinarea are un conținut ridicat de ulei, care poate fi folosit drept combustibil-alternativ, pentru centralele termice.

În medicina naturistă, la prepararea produselor naturale pe bază de anghinare, se utilizează rădăcinile și frunzele. Toate aceste produse sunt considerate remedii naturale excelente în tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni ca de exemplu: afecțiuni hepatice, afecțiuni ale circulației sangvine și afecțiuni renale.
De asemenea, anghinarea mai poate fi consumată și în stare proaspătă, fiind astfel apreciată pentru efectele ei vindecătoare în tratarea diareei cronice în special, precum și în tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor și migrenelor.

Apa de anghinare:


Preparatele naturale din aghinare ajută la vindecarea constipației (sucul de anghinare), afecțiunilor ficatului (ceai de anghinare), reumatismului (ceai de anghinare).

Anghinare conține cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele ABCmanganfosforfier, lipide, zaharuri.Anghinarea este de asemenea și o importantă sursă de fibre, de inulină – substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism.

Preparatele din anghinare au acţiune colereticã, colagogã, antitoxicã hepaticã, hipolipemiantã, diureticã, stimuleazã excreţia colesterolului prin bilã, scad nivelul de colesterol din sânge şi stimuleazã pofta de mâncare.

Anghinarea, ca remediu fitoterapeutic, este indicatã în insuficienţe hepatice şi renale, hepatitã cronicã şi cirozã hepaticã, calculozã biliarã, aterosclerozã, hipercolesterolemii, anorexie, balonare, adjuvant în tratamentul hipertensiunii arteriale, intoxicaţii, balonare, inapetenţă, greaţă şi durerile abdominale.

ATENTIE!

!!! Nu se administreazã în stadiul acut al bolilor hepato-biliare şi renale si nici inclus in vreun altfel de preparat in cazul litiazei biliare.

Contraindicat în alăptare (reduce lactaţia).

La unele persoane poate provoca reacţii alergice.

Va propun cateva produse:

Comprimate cu extract de anghinare:

Tinctura:

Ceaiuri: