Anason

ANASON

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă medicinală, aparținând familiei Apiaceae, foarte des utilizată.

Anasonul este o plantă anuală aromatică, erbacee, putând atinge o înălțime de 60 – 80 cm. Perioada de înflorire este iunie – septembrie. Frunzele sunt puține și rare. Florile mici și albe sunt produse în umbrele dense. Fructele sunt mici și verzui, și pot fi culese de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Anasonul are numeroase proprietati, din care amintim: tonic, antispasmodic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog, galactogen. El este indicat in astenie, reumatism, migrena, ameteala, tuse (astm, tuse convulsiva), voma psihogena, dureri gastrice, digestii lente, flatulenta, spasme intestinale, menstre insuficiente si dureroase.

Anasonul, ca plantă medicinală, are multe proprietăți, multe dintre care sunt neconfirmate.

Efectele terapeutice ale anasonului sunt:

  • tratarea insomniilor, asteniei nervoase, migrenelor, vertijurilor, reumatismului, tusei, tusei convulsive,bronsitei
  • reglarea digestiei,
  • cresterea poftei de mancare,
  • stimularea lactatiei,
  • eliminarea mirosului neplacut al respiratiei,
  • tratarea afectiunilor intenstinale, urinare, respiratorii,
  • eliminarea parazitilor intestinali.
  • Se folosește la tratarea anumitor afecțiuni digestive ( în special ale intestinului) și respiratorii;
  • Afecțiuni ale căilor urinare;
  • Slab efect laxativ.
  • Foarte indicat pentru sugari, este ceaiul dinfrunze de anason, care ajuta digestia, crescand apetitul si calmand colicile intestinale si stomacale prin efectul sau carminativ (contribuie la eliminarea gazelor intestinale).

Cel mai utilizat produs este ceaiul de anason:

Dar mai gasim si uleiul esential de anason:

  •  Sau chiar seminte vrac de anason:

Anasonul este si o planta aromatica, fiind folosit ca mirodenie pentru prepararea prajiturilor de Sfintele Sarbatori de Craciun.

Pentru cei care imi citesc articolul dimineata, sau mai exact la ceasul cafelei, va propun o cafea cu anason, este delicioasa!

Sau…ceai cu anason

Mai avem ciocolata cu anason!

Sau chiar inghetata cu anason!!! O pufosenie – desert cu stil!

 

 

 

 

Chec cu ciocolata, chili si anason:

Bomboane „ca pe vremuri” cu lemn dulce si anason:

Creme brulee cu anason stelat:

Pui cu sos de smantana si anason stelat, o deliciosenie:

Pate de ficat cu anason:               Piept porc cu anason, vin alb, ienibahar, fenicul