Ardeiul iute

Ardei iute (Capsicum anuum)

Ardeiul iute este o planta erbacee, anuala, atat cu gust dulce, cat si iute. Proprietatile terapeutice ale ardeiului au dus la extinderea zonei de cultivare.

Ardeii iuți se pot găsi în mărimi și forme diferite, iar intensitatea iuțelii acestora poate varia și ea de la slab la intens: ardei gras, chilli sau ardei iute roșu, ardei iute galben, ardei iute verde.

Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice.

Denumirile populare ale ardeiului iute sunt: ardei rosu, paprica, piparus, etc.

Fructul este partea componenta utilizata in medicina naturista. De asemenea ardeiul iute provoaca si iritatii. In acest caz daca suferiti de boli ale stomacului, ficatului, sau cailor urinare se recomanda a nu se administra ardei uite, existand posibilitatea de a amplifica efectele bolilor respective.

Ardeiul iute este:

– antiseptic, vitaminizant,

– regularizeaza circulatia sangelui,

 intareste arterele, nervii, inima,

– are efect antigripal,

– vindeca durerile, abcesele, infectiile gingiilor (gargara cu pudra de ardei iute, amestecata cu apa, sau cu ajutorul unei periute de dinti frecarea zonelor afectate cu pudra de ardei iute), gripei, guturaiului, tusei (cate 20-25 picaturi de tinctura de ardei iute cu o jumatate de ora inaintea meselor principale),

– ajuta in digestie si buna dispozitie (consumarea a 1-2 ardei iuti pe zi).

Tratamente naturale cu ardei iute:

  1. Ardeiul iute ajuta si la desfundarea sinusurilor. Astfel este recomandat sa se traga pe fiecare nara apa amestecata cu putina pudra de ardei iute.
  2. De asemenea pudra de ardei iute ajuta la vindecarea rapida a ranilor si distrugerea microbilor.
  3. Se mai poate utiliza un tampon de vata, imbibat in tinctura de ardei iuti cu care se vor atinge aripile nasului, sinusurile si tamplele. Pacientul va scapa in scurt timp de discomfortul nasului infundat.
  4. Daca pacientul acuza dureri de gatse recomanda a se folosi ceai de maghiran sau de rozmarin in care se adauga o lingurita de seminte de ardei iute intr-o cana. Se bea incet, cu inghitituri mici.
  5. Pentru intensificarea circulatiei sanguine, calmarea durerilor de reumatism, tratarea alcoolismului, nevralgiilor, se utilizeaza tinctura de ardei iuti. Aceasta se prepara din 2-3 ardei iuti, maruntiti, macerati doua saptamani in 100 ml de alcool.
  6. Ca uz extern, tinctura de ardei iutise foloseste ca frectii ale pileii capului pentru a reface podoaba capilara si a creste cantitatea de sange care circula in zona.
  7. Pulberea de ardei iuti, utila pentru tratarea infectiilor gingiilor si abceselor (se freaca zona afectata), cicatrizarea ranilor vechi si purulente (se pudreaza zona afectata) se prepara din ardei iuticu ajutorul unei rasnite.
  8. Numarul tot mai mare al alcoolicilor din ziua de azi poate fi redus, daca persoanele in cauza sunt convinse sa ia cate cinci-zece picaturi de tinctura de ardei iuti in 1 litru de alcool. Pentru a scapa definitiv depatima alcoolului se recomanada alaturi de acest tratament sa se bea si trei cani de ceai de pedicuta.

Dulceata

Indicatii terapeutice:

Ardeiul iute este unul dintre cele mai sănãtoase alimente din lume. Câteva dintre cele mai importante proprietăți terapeutice oferite de acesta sunt:

  • ameliorarea inflamațiilor – acesta are proprietăți anti-inflamatorii iar consumul regulat de ardei iute poate preveni artrita.
  • ameliorarea durerii – ardeiul iute poate reduce durerile provocate de artrităpsoriazisși neuropatie diabetică.
  • îmbunătățirea sănătății cardiovasculare – ardeiul iute poate reduce colesterolulși nivelul de trigliceride, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge. Cei care consumă ardei iute din abundență au șanse mult mai scăzute de a dezvolta boli de inimă și tromboză.
  • îmbunătățirea digestiei – ardeiul iute stimulează apetitul și ămbunătățește digestia. Astfel, alimentele care sunt digerate bine oferă organismului nutrienții necesari și energie.
  • întărirea imunității – ardeiul iute are un conținut ridicat de betacarotenși provitamina A care poate oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C și A, esențiale pentru prevenirea infecțiilor.
  • prevenirea cancerului de prostată– capsaicina, substanța găsită în ardeii iuți, distruge în mod eficient celulele canceroase. Se recomandă administrarea unei cantități de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru prevenirea cancerului de prostată.
  • stimularea procesului de slăbire – consunul de ardei iute crește termogeneza – procesul prin care corpul uman generează căldură și arde calorii în mod suplimentar.
  • prevenirea ulcerului de stomac– este dovedit faptul că ardeiul iute nu cauzează ulcer de stomac ci din contră previne apariția lui datorită faptului că disruge bacteriile nocive și strimulează secreția de sucuri gastrice.
  • prevenirea diabetului de tip 2– consumat în mod regulat, ardeiul iute poate reduce nevoia organismului de secreție a insulinei, astfel reducându-se nivelul glucozei din sânge.
  • scăderea tensiunii arteriale– ardeiul iute poate avea efecte benefice asupra sistemului circulator, fiind considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea hipertensiunii arteriale.

Astfel ca va recomand cateva produse cu extract de ardei iute:

Lipostop cu Capsaicina si Crom capsule de slabit 30 comprimate ParaPharm

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *